Terra Etica

Overal ter wereld en ook bij ons zetten coöperaties zich in om het landelijke karakter van de landbouw te behouden.

Wij steunen hun initiatieven.

Authentieke smaken

Heerlijke producten die afkomstig zijn van uitzonderlijke gronden die streng geselecteerd zijn. Coöperaties met kleine producenten die zich vol overtuiging inzetten voor de coöperatieve beweging, voor een landbouw op mensenmaat en voor de agro-ecologie.

Terra Etica herwaardeert de authentieke smaken die het resultaat zijn van meer vakkennis. Producten van bij ons of producten uit andere streken die hun producenten een rechtvaardig loon garanderen en die het milieu respecteren.

Tapenades d'olives vertes et noires de mistros

SpaghettiGemaakt van Timilia uit Camporeale

De zes producenten van de coöperatieve namens Valdibella zijn allemaal gevestigd in Camporeale (in het noordwesten van Sicilië) en ze delen ook een en dezelfde visie: ze willen het beste tonen dat hun grond te bieden heeft, ze willen het beste bieden wat hun productie te bieden heeft en ze willen het beste van zichzelf geven aan jongeren die in de problemen zitten. Met hun uitzonderlijke spaghetti uit halfvolkoren meel zetten ze een oude lokale graansoort in de kijker, Timilia, die bijzonder licht verteert en die geroemd wordt om haar uitstekende voedende eigenschappen.

De pasta draagt het label "Addiopizzo" dat symbool staat voor een beweging van mannen, vrouwen, consumenten en producenten die zich voluit inzetten voor de "culturele revolutie" die zich tegen de maffia richt. Ze erkennen zich allemaal in de zin: "een heel volk dat betaalt in ruil voor bescherming (= pizzo), dat is een volk zonder enige waardigheid".

Tapenade van zwarte en groene olijven uit Mistros

Tapenadevan zwarte en groene olijven uit Mistros

De producenten uit het dorpje Mistros, dat op het Griekse eiland Evia ligt, beoefenen nog een traditionele vorm van landbouw die bosbouw en veeteelt combineert. Ze verbouwen al sinds mensenheugenis bergolijven die uitzonderlijke olijfolie opleveren: de Kalamata. De "koningin onder de olijven" heeft haar stevige vruchtvlees en haar niet te evenaren smaak te danken aan de hogere ligging van de olijfgaarden en aan het feit dat de temperatuur er minder hoog is dan in de vallei.

Onder die specifieke omstandigheden groeien hier kwalitatief hoogwaardige olijven met een uitgesproken en zeer aromatische smaak. Het rijpingsproces verloopt hier dan ook zeer traag en zeer natuurlijk. Rond de olijfgaarden bevinden er zich pijnbomen en sinaasappelbomen en hun essentiële oliën nestelen zich vóór de oogst subtiel op de olijven. Die schat aan vakkennis wordt gevangen in deze heerlijke tapenades.

Extra kruisbessenconfituur uit de Westhoek

Extra confituurkruisbessen uit de Westhoek

De kruisbes is een typische vrucht uit onze streken. Ze wordt ook "stekelbes" genoemd en ze groeit op een kleine struik die ons gematigde, maar frisse klimaat en een beetje zon nodig heeft om aan het begin van de zomer rijpe vruchten af te leveren. En wanneer de bessen boordevol smaak zitten, oogsten de producenten ze uiterst voorzichtig met de hand.

Onze confituur die "extra confituur" mag heten omdat hij meer dan 60 % fruit bevat, wordt voor de volle 100 % biologisch gemaakt door producenten in Poperinge die deel uitmaken van de Belgische groep "bio van bij ons". Hun familiale vakkennis gaat schuil in de prachtige kwaliteiten van hun producten op het vlak van smaak en in hun zoektocht naar lokale partners. De kruisbessen worden op traditionele wijze geteeld samen met andere variëteiten klein fruit.

De licht rinse smaak en de bijzondere textuur zorgen voor een uitzonderlijke confituur boordevol fruit.

Appel-perenstroop uit het Luikse

Appel-perenstroop uit het Luikse

Deze stroop is een typisch Belgisch product uit de regio Luik en uit het Land van Herve. Hij is ontdekt op het ogenblik toen suiker een zeldzaam product was. De productie van stroop was immers traditioneel een goede manier om het hele jaar door over suiker te kunnen beschikken. De productie van deze stroop vereist een ambachtelijke vakkennis die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven. De hele kunst bestaat erin om het kookproces op het juiste ogenblik te onderbreken. Dat kookproces neemt meer dan een dag in beslag en de laatste paar minuutjes zijn doorslaggevend !

Al het fruit komt uit België en wordt in een atelier in het Land van Herve verwerkt met een traditioneel recept: onze stroop bevat alleen maar peren (80 %) en appelen (20 %). Appelen zorgen voor de licht rinse toets en de gelachtige textuur. Peren zorgen voor de zachte toets.

Dit traditionele regionale product is overheerlijk op een sneetje vers of geroosterd brood of in een saus.