GROENE JASMIJNTHEE

WAT IK DRINK

Een traditionele fairtrade en biologische groene thee. Deze groene jasmijnthee is afkomstig van de BẢN LIỀN- coöperatie.

Deze Vietnamese groene thee is een inheemse variëteit met zilverachtige knoppen en biedt een levendig, plantaardig kopje thee. Deze thee komt van een fijne pluk: alleen de knopjes en de eerste twee blaadjes worden geplukt. De knop bevat de tannine, theïne en het aroma en bepaalt dus het karakter van de thee.

De jasmijngeur is natuurlijk: de theeblaadjes worden gemengd met verse jasmijnbloemen zodat ze doordrenkt worden met hun geur. De bloemetjes worden vervolgens met de hand verwijderd zodat de thee niet bitter wordt.
De theeblaadjes worden tot dunne sliertjes gerold, daarom noemen de Chinezen deze thee "Chunmee": vrouwelijke wenkbrauw.

WAAR IK VOOR STA: een gegarandeerd inkomen voor de boeren

De coöperatie BẢN LIỀN verenigt 800 boeren uit Vietnam, Laos en China. Deze geïsoleerde regio is heel arm, maar in Bac Hà hebben de mensen kleine theetuinen. Via eerlijke prijzen wil BẢN LIỀN nu een economische dynamiek op poten zetten die bij deze regio en de mensen past.

De etnische minderheden in de hooglanden van Noord-Vietnam werden lang gediscrimineerd en onderdrukt en hebben niet kunnen profiteren van de economische bloei van het land. Ze vertegenwoordigen slechts 14% van de bevolking, maar vormen de helft van de armste mensen van het land.

De coöperatie BẢN LIỀN TEE wil een economie opzetten rond groene Shan-thee die eindelijk hun culturen en tradities respecteert. Recentelijk (2009) zijn er toegangswegen geopend en dat verbetert de levensomstandigheden. Tot dan toe waren deze gemeenschappen bijna totaal zelfvoorzienend door gebrek aan communicatie- en transportmiddelen. De moeilijkheid voor deze minderheden was om activiteiten op te bouwen die bij hen passen. Samen met bedrijven die zich inzetten voor eerlijke handel, zoals ETHIQUABLE, wordt hun project wél mogelijk.


 

Partner sinds 2011

  • 600 boeren uit de Hmong, Dao en Tay bergvolken
  • rond Bac Hà op het kruispunt van Vietnam, Laos en China


Groene thee afkomstig uit eerlijke handel en biologische landbouw


Vrijgesteld van voedingswaardedeclaratie


Vrijgesteld van voedingswaardedeclaratie

Zoek dit product

Agriculture biologique - EUROPA Label    Membre de la Fédération belge de commerce équitable  Elue meilleure entreprise du commerce équitable