Kiezen voor ETHIQUABLE betekent het ontstaan van een echte, meetbare en duurzame meerwaarde voor de coöperatieve producentenorganisaties in het Zuiden

Dit kunt u zelf vaststellen als u even de volgende resultaten bekijkt die behaald werden met onze coöperatieve partnerverenigingen.

Voorbeeld 1: COPABO in Ivoorkust. Het ambachtelijke pellen van de cashewnoten

">http://www.dailymotion.com/video/x924ry_la-noix-de-cajou-moteur-du-zanza...

Oorspronkelijke situatie:

In het Zuidelijk deel van Ivoorkust is de bodem uiterst vruchtbaar wat zorgt voor een concentratie van de belangrijkste bodemrijkdom, ten nadele van het Noorden waar de grond minder geschikt is voor de landbouw. Terwijl Ivoorkust de grootste cashewnotenproducenten ter wereld is, verliest het land aan meerwaarde aangezien de noten naar India worden uitgevoerd, waar ze gepeld worden en pas daarna geëxporteerd worden naar Europa. De anacardier (de boom waarop de cashewnoten groeien) wordt uitsluitend in het Noorden aangetroffen. De internationale vraag naar cashewnoten is enorm, bijgevolg ligt hier een interessante mogelijkheid voor de benadeelde lokale bevolking om hun levenspeil te verbeteren. Nochtans ziet de werkelijkheid er totaal anders uit: sinds de politieke crisis hebben de banken het Noorden van Ivoorkust verlaten en de producenten hebben geen toegang meer tot redelijke kredieten. Zo zijn ze afhankelijk van de Indische handelaars die hun oogsten tegen te lage prijzen op voorhand opkopen.

Daden en resultaten:

Talrijke vrouwen uit het noordoosten van Ivoorkust (de streek van Zanzan) hebben besloten hun krachten te bundelen door van het ambachtelijke pellen een economisch rendabele activiteit te maken en hun productie op de fair trade markt te verkopen. Het ambachtelijke pellen van de cashewnoten bevat verscheidene troeven: de valorisatie van de arbeidskrachten en van de lokale productie, de meerwaarde ontstaat ter plaatse (verkoop van een direct verbruikbaar product dat op de internationale markt hooggeprezen is) en het productieproces is volledig in handen van lokale actoren.

Het ambachtelijke pellen heeft verschillende positieve gevolgen gehad, namelijk: een gegarandeerde goede prijs en afzetmarkt, de commercialisering van een verwerkt product met hoge meerwaarde, de valorisatie van de vrouwenarbeid en de mogelijkheid hun infrastructeer te verbeteren, met het oog op een meer efficiënte commercialisering.

Voorbeeld 2: CEPICAFE in Peru. Koffie, ja, maar niet alleen dat!

">http://www.dailymotion.com/video/x9253y_cepicafe-les-fruits-du-succes_ne...

Oorspronkelijke situatie:

In Noord-Peru is de landbouw grotendeels afhankelijk van exportproducten, zoals koffie, suikerriet of mango's. De toestand van de kleine producenten is er erg zorgelijk wegens uiterst onstabiele en schommelende prijzen. In 1995 b.v. dekten de prijzen slechts 60% van de productiekosten!

Daden en resultaten:

Op dat ogenblik hebben 400 producentengezinnen hun inspanningen samengebracht en CEPICAFE  opgericht om hun koffie op de fair trade markt te verkopen. Hun doelstellingen waren de volgende: enerzijds de koffieplantages verbeteren door planten en variëteiten te hernieuwen, anderzijds investeren in uitrusting en opleidingen om de koffie via de natte methode te kunnen verwerken zodat de kwaliteit verhoogde. Zo kon de koffie beantwoorden aan de eisen van de internationale markt. Deze doelstellingen werden bereikt en dankzij dit succes heeft CEPICAFE haar verkooppotentieel verhoogd en kan vandaag de dag werk bieden aan zowat 2800 gezinnen. Deze ontwikkeling heeft CEPICAFE in staat gesteld te investeren in de diversificatie van de productie. Dit werd geconcretiseerd met twee nieuwe productielijnen, nl.: suikerriet en verwerkte vruchten.

Fruitsoorten zoals sinaasappelen, citroenen, papaya's en ananassen groeien kriskras tussen de koffievelden maar dit fruit werd zelden gevaloriseerd omdat veel vruchten tegelijkertijd rijp zijn, niet lang bewaren en weinig waard zijn op de lokale markt. Daarom heeft CEPICAFE besloten zelf over te gaan tot de verwerking van de vruchten tot confituur. ETHIQUABLE heeft op haar beurt geïnvesteerd in de basisuitrusting (atelier), de eerste producten gekocht en de maandelijkse vervaardiging van 25.000 confituurpotten op voorhand gefinancierd.

Voorbeeld 3:Jambi Kiwa in Ecuador. De geneeskrachtige planten uit Chimborazo

">http://www.dailymotion.com/video/x9243d_les-plantes-salvatrices-du-chimb...

Oorspronkelijke situatie:

De streek Chimborazo ligt in een van de Ecuadoriaanse provincies die het meest getroffen is door armoede en uitsluiting. De grootgrondbezitters hebben een monopolie op de beste gronden en het irrigatiewater. Deze situatie geeft aanleiding tot belangrijke migratiegolven naar de steden, waar de sloppenwijken steeds groter worden.

Daden en resultaten:

Om een alternatief te zoeken op deze toestand werd de coöperatieve vereniging JAMBI KIWA - die hoofdzakelijk uit vrouwen bestaat- opgericht om aromatische en geneeskrachtige planten voor kruidenthee te cultiveren, verwerken en verpakken en nadien op de fair trade markt te commercialiseren.

Dit laat de vrouwen toe bij te dragen tot de helft van het familiaal budget en de meerwaarde te verdubbelen t.o.v. de verkoopprijs in droge plant, wat uitzonderlijk is. De commercialisering via fair trade heeft de boerenorganisaties in staat gesteld om samen met hun familie op hun gronden te blijven. Zo heeft een hele groep Indianen-die aanvankelijk geen toegang had tot gronden, krediet, scholing of technische mogelijkheden-een eigen productieketen kunnen ontwikkelen. Enerzijds werd hiervoor traditionele know-how (plantenkennis) aangewend en anderzijds kregen de producenten een vooraanstaande positie in de uitvoersector, een activiteit die historisch gezien voorberhouden bleef voor grote families en kapitalen.

 Redenen genoeg dus om voor ETHIQUABLE te kiezen !

Agriculture biologique - EUROPA Label    Membre de la Fédération belge de commerce équitable  Elue meilleure entreprise du commerce équitable