Onze chocolaterie

Een nieuw productiemodel voor de cacaowereld

rechtvaardigheid voor de producent

De ‘normale’ productieketen voor cacao is complex en geglobaliseerd. Een handvol multinationals buiten zo’n 5 miljoen kleine producenten uit. In deze sector zijn producenten afhankelijk van lage en fluctuerende wereldprijzen en hun salaris wordt als eerste gekort als de prijzen dalen.
Hoe kunnen wij impact hebben binnen de cacaosector? Hoe kan onze eerlijke handel een faire dynamiek genereren voor producenten?

Binnen in de chocolaterie

Fairtrade cacao

Ons handelsmerk

Producenten aanmoedigen


Coöperaties van kleine onafhankelijke producenten vertrouwen geven zodat ze niet opnieuw afhankelijkheden scheppen.

Teeltmethoden ondersteunen


Het ondersteunen van landbouwpraktijken waarbij de cacaoboom binnen het systeem van gediversifieerde agro-bosbouwgewassen past.

Het land beschermen


Cacaostreken onder de aandacht brengen. De oude cacaovariëteiten en hun typische aromatische profiel onder de mensen brengen doormiddel van chocoladerepen van pure origine.

Projecten financieren


Echt lonende prijzen bepalen, die de behoeften van gezinnen en de kosten van duurzame biologische productie dekken en eveneens de projecten van de coöperatie financieren.

De producenten respecteren


De waarden in de sector beter verdelen ten gunste van producenten en hun coöperatie

cacaoproducenten

Een team van agronomen ter plaatse

is verantwoordelijk voor het observeren van de behoeften van elk van de spelers en voor het samen opbouwen van impactvolle projecten.

Het team verzamelt regelmatig informatie ter plaatse volgens bepaalde indicatoren om de effecten van onze initiatieven te meten, maar ook om nieuwe doelstellingen te bepalen. Zo houden ze bijvoorbeeld de productiekosten bij van de verschillende soorten landbouweenheden. Op deze manier kunnen we nagaan of de prijzen die wij betalen het mogelijk maken voor de mensen om in hun basisbehoeften, zoals voedsel, gezondheid, huisvesting en onderwijs te kunnen voorzien. Andere indicatoren stellen ons in staat om de voortgang van agro-ecologische of agro-bosbouwpraktijken te volgen. Dat helpt ons bij het beheer van agro-ecologische projecten, met bijvoorbeeld initiatieven van coöperaties van bio-fabrieken die organische meststoffen op basis van lokale micro- organismen produceren.

Een directe lijn met 14 cacaocoöperaties in 10 landen

We ondersteunen hen om de stadia van de verwerking van cacaobonen te herzien en om de aromatische kenmerken van hun streek te onthullen.

Aanvankelijk waren onze projecten gericht op de allereerste fasen net na de oogst en vóór de transformatie van cacao tot chocoladerepen: de fermentatie en het drogen van de bonen. Deze twee fasen werden niet altijd door de producenten uitgevoerd. In Haïti bijvoorbeeld, werden de cacaobonen vóór het project met “Agronomes et Veterinaires Sans Frontières” niet gefermenteerd. Toch is dat een essentiële stap voor de smaak van de toekomstige reep en uiteindelijk dus lonend voor de coöperaties. De Haïtiaanse cacao werd in die tijd tegen lage prijzen opgeslokt door de massamarkt. Tegenwoordig heeft de cacao van Haïtiaanse oorsprong haar sporen verdiend bij chocolademakers en heeft de coöperatie FECCANO een International Cacao Award gekregen voor de aromatische kwaliteit van haar bonen.

Verwerking van de cacao in Nicaragua
Verwerkingsatelier voor cacaomassa in Peru

Een chocolaterie, opgebouwd met de producenten

Volledig gewijd aan bio/fairtrade en volledig ten voordele van kleine cacaoproducenten. Dit is een première!

Het model is gebaseerd op de verwerking van bonen tot cacaomassa in Peru en op de chocoladefabriek van Ethiquable.
De chocoladefabriek gebruikt de cacaomassa van de coöperatie NORANDINO in Piura, Noord-Peru als grondstof. We hebben sinds 2003 contact met deze organisatie van kleine producenten. Onze sterke en langdurige relatie heeft ons in staat gesteld een nieuw model voor te stellen voor de productie van chocolade met een eerlijke verdeling van de toegevoegde waarde in de hele productieketen.

Terwijl wij de chocoladefabriek bouwden kocht de Peruaanse coöperatie een unit voor het roosteren en malen van cacaobonen. De twee projecten werden dus tegelijkertijd opgezet. ETHIQUABLE heeft de coöperatie Norandino in staat gesteld toegang te krijgen tot de noodzakelijke bankleningen voor de realisatie van hun cacao verwerkingseenheid door financieel bij te dragen. Deze investering bedraagt ​​7 miljoen $.
De aanschaf van de coöperatie Norandino verwerkt de cacao van haar eigen producenten maar ook die van 10 andere partners van Ethiquable (4 in Peru en 6 in Ecuador).

In het traditionele productiemodel blijft de rol van producenten beperkt tot het leveren van cacaobonen. Via onze eerlijke en biologische chocoladefabriek willen we coöperaties een nieuwe rol geven. We kopen nu geen rauwe bonen meer, maar gebrande bonen die door de coöperatie NORANDINO tot cacaomassa zijn omgevormd.
Dit alternatieve model geeft producenten weer macht en zorgt voor 15% meer toegevoegde waarde voor producenten.

Van de producenten tot de reep

transparantie en traceerbaarheid

In tegenstelling tot de grote industrie garandeert de chocoladefabriek Ethiquable een volledige traceerbaarheid van de producent tot aan de chocoladereep. Elke gebruikte partij cacaomassa is volledig identificeerbaar, zowel in documenten als fysiek. Dit is heel belangrijk voor fairtradechocolade die de knowhow respecteert die verbonden is met de oorsprong van elke cacaosoort. Een onmisbare garantie voor de consumenten die zeker kunnen zijn dat zij de bonen van de coöperatie proeven die beschreven wordt op de verpakking van hun reep.

Bij continue productie kunnen industriële chocolatiers de partijen en dus de herkomst van cacao nauwelijks meer identificeren. Zelfs voor fairtradeproducten hanteren ze vaak het mass balance principe: documentaire traceerbaarheid zonder garantie van fysieke stromen. Ze verkopen een ​​hoeveelheid fairtrade-gelabelde tabletten die overeenkomt met de hoeveelheid fairtradecacao die is aangekocht. Een in mass balance gemaakte fairtrade reep kan dus gemaakt worden met non-fairtrade cacao.

Onze chocolaterie

100% fairtrade en bio

Alle ingrediënten die de chocoladefabriek binnenkomen, komen uit kanalen die we hebben opgezet met de organisaties van kleine producenten. Deze kanalen zijn allemaal gecertificeerd als fairtrade en biologische landbouw. De chocoladefabriek zet de cacaoproducenten op de eerste plaats, maar onze partners voor de suiker, melk, amandelen, cashewnoten, enz. worden zeker niet buitengesloten.

Een chocoladefabriek met een lage CO2-impact

Van de bouw tot het functioneren

De beste energie is de energie die we niet gebruiken. Deze overweging gaf stof tot nadenken bij de constructie van het gebouw en de plannen voor de werking van de chocoladefabriek. Het gebouw is zuinig met energiebronnen en heeft een laag verbruik doordat energie wordt teruggewonnen en door hernieuwbare energie te gebruiken.
De chocolaterie heeft uiteindelijk de kleinst mogelijke ecologische voetafdruk.

Dit “ecologische” hoogstandje voor een voedingsmiddelenfabriek dankt zijn succes aan de inzet en inventiviteit van de bedrijven die ons hebben omringd om de chocoladefabriek te bouwen en in gebruik te nemen. Meer dan 60 lokale bedrijven, meestal coöperaties, namen deel aan de bouw.

De chocolaterie opent binnenkort de deuren voor iedereen. Zo kan iedereen een ontdekkingstocht maken in de wereld van eerlijke handel en biologische cacao.
Chocoladefabrieken in Europa zijn grote eenheden die een continue stroom van 30.000 tot 50.000 ton chocolade per jaar verwerken. Het is eenvoudigweg onmogelijk om op deze schaal te werken met biologische of fairtrade-cacao omdat de partijen niet goed onderscheiden kunnen worden. We hebben dan ook gekozen voor een veel kleinere unit met een capaciteit van 2.000 ton. Zo kunnen we eerlijke handel en biologische traceerbaarheid garanderen.
De chocolaterie is de gulden middenweg tussen een kleine artisanale onderneming en een grote industriële fabriek. Wij gebruiken de technologie van de grote industrie. Dit wil zeggen dat dat de cacao eerst wordt gemalen op 2 cilinders, vervolgens op 5 cilinders en daarna wordt het gemixt tot een cacaomassa, dit heet concheren. Deze keuze zorgt voor finesse van de textuur en onthult getrouw de originele aroma’s van de bonen. We gebruiken, net als kleine ambachtelijke ondernemingen, pure producten. Zo kunnen we de smaken en aroma’s van de verschillende cacaosoorten koesteren.

En morgen?

Het doel is om dit innovatieve model uit te breiden
positief voor producenten

We willen dit type samenwerking graag vermenigvuldigen met verwerkingseenheden over de hele wereld die zijn gebouwd door partnercoöperaties. De chocolaterie werkt momenteel met cacao van producenten uit Peru en Ecuador. Deze cacao wordt verwerkt door de coöperatie Norandino in Peru.

In de toekomst willen we graag cacao van andere oorsprongen – Haïti, Ivoorkust, Madagaskar, Guatemala, Nicaragua, Bolivia – integreren. Dit kan door projecten op te zetten om de bonen ter plaatse te bewerken door coöperaties, of door een cacaobonenbrander in de fabriek te installeren. Het opzetten van cacaoverwerkingsprojecten door coöperaties in zuidelijke landen blijft een uitdaging. Een uitdaging die verre van gemakkelijk is. Maar u kunt op ons rekenen…