WAT IK EET
Een fruitpuree zonder kunstmatige smaakstoffen of bewaarmiddelen met de smaken van mango en passievrucht uit Peru en banaan uit Ecuador.
WAAR IK VOOR STA
NIET-VERVUILENDE BANANENTEELT
Op de vlaktes van Machala in Ecuador wordt een “perfecte” banaan geambieerd en wordt gebruik gemaakt van een intensieve en vervuilende monocultuur. De 200 producenten van de UROCAL-coöperatie hebben gekozen voor de teelt van biologische bananen. De producenten hebben een nieuwe afzetmarkt ontdekt, namelijk de export van bananenpuree. Daardoor kunnen ze leven van de biologische landbouw. Een keuze die ETHIQUABLE ondersteunt door het gedeelte van het fruit dat niet bestemd is voor de versmarkt te valoriseren.
De mango’s en passievruchten zijn afkomstig van fairtradeprojecten met de coöperaties APROMALPI in Peru, KINTANA en FANOHANA in Madagaskar en FONMSOEAMin Ecuador.
UROCAL
Partner sinds 2010
UROCAL, Union Regional de Organizaciónes Campesinas del Litoral Ecuador, werd in 1978 opgericht door 5 organisaties van kleine producenten in het kader van de landbouw- en landhervorming in Ecuador.
UROCAL bevindt zich in de regio “El Oro”, in het zuidelijke deel van de Ecuadoriaanse kust tussen de Stille Oceaan en de Andes. Het is een van de belangrijkste bananenteeltgebieden. Het vochtige tropische klimaat is ook ideaal voor het verbouwen van cacao.
Gaandeweg slaagde UROCAL erin zich staande te houden ten opzichte van grootgrondbezitters en grote monocultuurplantages. Ook na het vertrek van de Amerikaanse bananenmultinational United Fruit (tegenwoordig Chiquita) bleef de druk op de prijzen door de plantages groot.
Vandaag zijn meer dan 250 boerenfamilies lid van de coöperatie om gezamenlijk hun cacao- en bananenoogst te verkopen en te exporteren. De coöperatie slaagde erin om extra afzetmogelijkheden te vinden en zo de economische afhankelijkheid van de leden van de markt te verminderen.
Het concrete bewijs van ons engagement
5 Ecuadoriaanse organisaties vertegenwoordigen die meer dan
0boeren families