Coöperatie SCEB

Partner sinds 2010

  • Opgericht in 2010
  • SCEB is het resultaat van de ondersteuning van RONGEAD enINADES Formation
  • 250 kleine producenten
  • Dit project wordt ter plaatse gevolgd door Arthur Gautier, landbouwkundige van ETHIQUABLE

SCEB Ivoorkust

De eerlijke prijs die Ethiquable betaalt, maakt het mogelijk om SCEB-producenten 1250 FCFA/kg te betalen voor gefermenteerde en goed gedroogde cacao bij 7,5% vochtigheid (boerderijprijs). Dat is veel hoger dan de prijs die multinationals betalen voor gewone cacao.

Sinds 2008 worden de producenten in M’Brimbo getraind in goede oogst- en naoogstpraktijken met behulp van de nieuwe “school”-velden en agro-ecologische demonstratiepercelen. Dit project is met name gefinancierd door Ethiquable. De kwaliteit van de producten wordt aangepakt door middel van biologische en fairtrade-certificeringen. Dit maakt biologische productie mogelijk, zonder chemische toevoegingen, pesticiden of insecticiden.

SCEB investeerde in 2013 in de kwaliteit van het productieproces. Ze hebben technische assistentie ingezet om de productie- en verwerkingsinfrastructuren te verbeteren. De fermentatie en het drogen van de cacaobonen zijn cruciale stappen in de vorming van het cacaoaroma. Er is ook een multifunctioneel platform gebouwd dat de fermentatie van biologische cacao en de recyclage van afval combineert.

Jean Salo EVARISTE, de voorzitter van SCEB en Stéphane SÉNAN, agronoom bij ETHIQUABLE


In 2010 hebben wij voor het eerst cacao gekocht van de SCEB. Het ging om 10 ton massa. In 4 jaar tijd hebben we ze met 4 vermenigvuldigd tot 40 ton. In een land waar intensieve productie en teelt in het volle licht domineren, is het SCEB bio-project een mooie primeur.


WAT ZIJN DE RESULTATEN VAN FAIR TRADE VOOR DE SCEB?

EEN AUTONOME EN ONAFHANKELIJKE ORGANISATIE

Het democratische en transparante beheer van de SCEB zorgt ervoor dat de gemeenschap zich bewust is van de sociale en ecologische ontwikkeling. SCEB beheert het project zeer goed en dat geeft vertrouwen aan lokale ondersteunende ngo’s en aan Ethiquable.

DE PRODUCTIE VAN HOGERE KWALITEIT BIOLOGISCHE CACAO VERSUS MASSAPRODUCTIE CACAO

EEN VEEL HOGERE PRIJS

Tot 2012 was de prijs die de Ivoriaanse producent ontving voor gedroogde cacaobonen nooit hoger dan 500 FCFA/kg, zelfs niet toen de beurskoers steeg. Deze prijs dekt de productiekosten amper. Door deze prijs kan de producent zijn perceel niet goed onderhouden: snoeien, renoveren, benodigdheden kopen, enz. De door de staat vastgestelde prijzen stegen geleidelijk tot 1.000 FCFA/kg in 2015.

Met het bio/fairtrade-project hebben producenten vanaf het begin een minimumprijs van 1250 FCFA/kg. Dat is meer dan het dubbele van wat de gebruikelijke prijs was bij de lancering van het partnership.Dat geeft de producent de mogelijkeid om op lange termijn te investeren.

STABILITEIT DANKZIJ DE FAIRTRADE-PREMIE

SCEB startte in 2009 met veel goede wil maar zonder infrastructuur. De fairtrade-premie die elk jaar wordt betaald, heeft het mogelijk gemaakt om op het centrale plein van het dorp een uitgerust kantoor, een vergaderruimte en een ruimte voor de opslag van biologische cacao te bouwen. Hier kunnen producenten en dorpelingen werken en communiceren.